Kapcsolat Fogfájástól szenvedő betegeinket soron kívül fogadjuk! 1052 Budapest, Párizsi u.1. 00 36/1-266-1611, 00 36/1-235-0760
Rendelési idő: Hétfőtől Csütörtökig 09:00-13:00, 14:00-19:00

Fogászati lexikon

Az alábbiakban néhány fogászati fogalmat, szakkifejezést szeretnénk meghatározni, hogy már az első vizsgálat előtt tisztában legyen ezek jelentésével! Amennyiben további kérdései merülnek fel, forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségek bármelyikén, és mi készséggel válaszolunk!

Alábélelés

A fogsor alapja és az állcsont között bizonyos esetekben eltérés keletkezhet, mely korrigálást igényel. A korrekciónak több módja ismert; történhet a szájüregben hidegen kötő műanyag használatával, illetve indirekt módon a fogtechnikai laborban. Az utóbbi esetben Rendelőnkben lenyomatvétel szükséges.

Altatás

Más néven teljes narkózis. Szájsebészeti központunkban komolyabb műtétek elvégzése esetén vénásan, aneszteziológus szakorvos segítségével végzünk altatást. Megannyi fogászaton a szorongó páciens kérésére alkalmazzák, azonban a Dental Centernél a legtöbb esetben mellőzzük, hiszen a szorongást, félelmet hipnózissal oldjuk!

Fogorvosi könyv.

Góc

A fogászati gócok sajnos különféle gyulladások okozói lehetnek szervezetünkben. Testünkben a góc a szervezettől elhatárolódottan van jelen, egy tok veszi körül. Ebből időnként baktériumok jutnak a vérkeringésünkbe, melyek a belső szerveinkben lerakódnak és ott gyulladást okoznak. Fontos, hogy évente minimum egy alkalommal részt vegyen a Dental Centernél ingyenes góckutatáson, hiszen az időben felismert, diagnosztizált gócok okozta problémák megelőzhetőek.

Gyökérkezelés

Mindenekelőtt szeretnénk kiemelni a rendszeres szűrővizsgálat jelentőségét, hiszen ha évente ellátogat hozzánk a fog szuvasodása a kezdeti szakaszban töméssel gyógyítható, így elkerülhetjük a későbbi gyökérkezelést! Amennyiben a szuvasodás eléri a fogbélüreget, az begyulladhat, és akkor van szükség gyökérkezelésre, mely során a pulpa tartalmát eltávolítjuk az így keletkező üreget megtisztítjuk, és lezárjuk a gyökércsatornát.

Panoráma röntgen

A fog- és szájüregi vizsgálat első lépéseként szakorvosunk digitális panoráma röntgent készít (a hagyományos fogászati röntgenfelvételhez használt sugárdózis 10%-át sem kapja a páciens). A felvétel kiértékelése során fény derülhet a szájüregben megbúvó rejtett elváltozásokra, problémákra. A panoráma röntgen a teljes szájüregről készülő felvétel, melyen látható valamennyi fog, a csontozat, az állkapocs-ízület, valamint az arcüreg is!

Fogkő

Ezért Rendelőnkben nagy hangsúlyt fektetünk a szájhigiéniás kezelés fontosságára, hiszen évente a nálunk végzett szakszerű fogkőlevétellel és az ezt követő lelkiismeretes oktatással és helyes szájápolással a fogkő okozta panaszok kialakulása megelőzhető! Bővebb információért, kérjük, látogasson el a www.szajhigienia.com weboldalra!

Esztétikus tömés

Rendelőnkben -mind esztétikai, mind egészségügyi szempontból- évek óta nem alkalmazunk amalgámtömést Az amalgámot minden esetben fehér töméssel helyettesítjük, mely lehet kémiai kötésű, vagy fényre kötő. A fog tömésének megkezdése előtt orvosaink állapítják meg, hogy milyen típust javasolnak páciensünknek.

Extractio

Közismert nevén foghúzás. A Dental Centernél a legtöbb esetben helyi érzéstelenítéssel, vagy hipnózisban, fájdalommentesen távolítjuk el a panaszokat okozó fogat. Általában az előrehaladott fogszuvasodás vezet foghúzáshoz, azonban ez megfelelő szájhigiéniával, és félévenkénti szűrővizsgálattal megelőzhető.

Fogkefe és fogkrém.

Ciszta

A ciszta valójában egyfajta kóros, kötőszövetes tokkal körülvett testüreg, mely folyadékot (vizet, vért, különböző váladékokat) tartalmaz. A ciszta általában nem tud magától felszívódni, ezért egynapos sebészeti központunkban végezzük gyors, és fájdalommentes eltávolítását! Amennyiben Önnél cisztát diagnosztizálnak, kérjük, mielőbb keresse fel fogorvosi rendelőnket, hiszen a ciszta sajnos megannyi későbbi súlyos szövődményt okozhat, mely azonban a megfelelő ellátással megelőzhető!

Szájüregi rákszűrés

A szájüregi rák kockázata sajnos a kor előrehaladtával növekszik A betegség kialakulásának hátterében többnyire a nem megfelelő szájhigiénia, a helytelen táplálkozás, mechanikai irritáció, gombás-, vírusos megbetegedések, dohányzás, vagy alkoholfogyasztás állhat. Kiemelt fontossággal bír tehát az évenkénti rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel, hiszen a daganat a kezdeti szakaszban gyógyítható.

Azonnali terhelés

Közvetlenül az implantációt követően a megfelelő csontsűrűség esetén ideiglenes koronát helyezünk az implantátumra, mely azonnal terhelhető és a végleges fogpótlás egy héten belül elkészül.

Késleltetett terhelés

Foghúzások után, puhább csontnál az implantátum gyógyulása a műtétet követően személyenként változhat, általában 3 hónapra van szükség. Ez alatt az idő alatt elkészítjük a végleges fogpótlását, melyet szakorvosaink csavarokkal, cementtel rögzítenek az implantátumhoz.

Harapásemelő sín

Napjainkban egyre inkább jellemző a stresszes életforma. A nappal minket érő stresszorok sok embernél eredményeznek éjszakai fogcsikorgatást, esetleg szájzárat. E két ok miatt fellépő következményeket küszöböljük ki szilikonból, vagy akrilátból készülő harapásemelő sínnel.

Impactált fog

Többnyire a bölcsességfogakra jellemző, hogy nem tudnak előtörni, így az állcsontban rekednek. Ez okozhat gyulladást, szájzárat, fájdalmat, illetve nehéz karbantartani, tisztítani. Az előtörésben részlegesen gátolt fog a mellette lévőket tönkre teheti.

Sinus lift

Más néven sinusemelés, azaz csontpótlás. Implantáció megkezdése előtt válhat szükségessé, abban az esetben, ha az állcsontban található csontmennyiség az implantátum behelyezéséhez nem elegendő. A beavatkozást orvosaink helyi érzéstelenítésben, teljesen fájdalommentesen végzik!

Inlay/Onlay

A szuvasodás későbbi szakaszában kerül sor inlay, onaly, azaz betét behelyezésére, mely többnyire műanyagból, kerámiából, és nemesfémből készül. A fogat első lépésben megtisztítjuk, és az így előkészített üregbe helyezzük az inlayt, onlayt.

Mosolytervezés

Többnyire a fogszabályozó készülék felhelyezése, vagy más esztétikai kezelés esetén alkalmazzuk. Az első konzultáción szakorvosaink fényképet készítenek a páciens mosolyáról, melyet a Smylist program segítségével tökéletesre formáinak Az így készült fényképen a fogszabályozás, fogpótlás, implantáció, stb. megkezdése előtt páciensünk pontos képet kap a várható végeredményről. Rendelőnkben a mosolytervezést személyiség teszt kiértékelésével tesszük teljesebbé, így páciensünk későbbi mosolya tökéletesen igazodik majd személyiségéhez.

Korona

Miután a fogat a szükséges mértékben előkészítettük, a fogat abroncsként körbevevő koronát rögzítünk rá, mely precíz fogtechnikai munka eredményeként az elveszített fog tökéletes mása. A korona esztétikai (szín, forma, méret), és funkcionális (terhelhetőség) szempontból sem különbözik a páciens saját fogaitól! Anyaga lehet cirkónium (fémmentes), mely esztétikában megtévesztésig hasonlít a saját fog egyéniségéhez, vagy fémkerámia, ahol egy fém hüvelyt leplezünk porcelánborítással.

Fogorvosi eszközök

Bölcsességfog

A bölcsességfogak körül különböző legendák keringenek, melyek a nem megfelelő irányban fejlődő fog okozta panaszoknak köszönhetőek. Bölcsességfogaink általában 16-30 éves kor között törnek elő, azonban több esetben előfordul, hogy részben (vagy teljes mértékben) az állcsontban maradnak A bölcsességfog megfelelő tisztítása sajnos igen nehéz, ezért gyakran szuvasodni kezd, fájdalmat okoz, arcduzzanatot, vagy ínygyulladást eredményezhet Rendelőnkben mindent megteszünk az egészséges bölcsességfog megmentéséért, és csupán szélsőségesesetekben, krónikus panaszok jelentkezésekor javasoljuk eltávolítását.

Resectio

Egyfajta szájsebészeti beavatkozás, mely során a gyökércsúcsnál található gyulladásban lévő szövetet távolítjuk el helyi érzéstelenítésben, kérés esetén hipnózisban. A beavatkozás így teljesen fájdalommentes! A műtétre abban az esetben kerül sor, ha a gyökérkezelés a szuvasodás mértéke miatt nem jelentene tökéletes megoldást a problémára. Általában frontfogakon, és kisörlőkön végezzük, a gyulladás nyugalmi szakaszában, így a nagymértékben csökkentjük a bakteriális felülfertőzés veszélyének esélyeit! A beavatkozás megkezdése előtt Rendelőnkben részletes írásos anyagban tájékoztatjuk a műtét ellenjavallatairól, valamint a személyes konzultáció keretein belül minden felmerülő kérdésére készséggel válaszolunk!

Implantátum

A fog elvesztése esetén kerül sor implantátum beültetésére, mely nem más, mint egy -az állcsontban speciálisan rögzített csavar, melyre a beavatkozás után koronát helyezünk. Az így készülő felépítmény a későbbiek során teljes értékű fogként funkcionál, azonban helyes ápolása kiemelt figyelmet igényel. Rendelőnkben több mint tíz éve foglalkozunk implantációval! Amennyiben többet szeretne megtudni annak menetéről, és a helyes ápolás technikájáról, kattintson az alábbi linkre: www.szajsebeszet.com

Gingivectomia

Előrehaladott fogágy-gyulladás esetén sebészetünkön az ínyből (helyi érzéstelenítéssel, a páciens kérése esetén pedig hipnózisban) eltávolítjuk a gyulladt szöveteket.

Teljes esztétikus fogszabályozó

A fogszabályozó felhelyezése során kizárólag fehér kerámia- bracketeket alkalmazunk sőt még az ív is fehéren burkolt, így a teljes fogíven alig észrevehetővé válik a fogszabályozó készülék!

Vegyes esztétikus fogszabályozó

Az állandó fogszabályozók egyik fajtája, mely a frontfogakon (szemfogtól-szemfogig) esztétikus, az oldalsó fogakon pedig fém bracketből áll. Így a mosolyvonalig a fogszabályozó készülék szinte észrevétlen!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kérjük, írja ide a nevét.

Kérjük adjon meg egy valós email címet!

Kérjük, írja ide a telefonszámát!

írja ide üzenetét.

Invalid Input

Híreink

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Prev Next
FOKOZOTT HIGIÉNIAI ETIKETT

FOKOZOTT HIGIÉNIAI ETIKETT

FOKOZOTT HIGIÉNIAI ETIKETT Kedves Pácienseink! ...

Hírek

Bővebben
Igazgyöngy rendelés 2019

Igazgyöngy rendelés 2019

2019. őszén több mint 30 gyermek járt nálunk fogászati szűrésen és kezelésen Ismét jótékonysági napot szervezett 2019 szeptemberben a Dental Center, 32 gyermek érkezett Hajdú Bihar megyéből...

Hírek

Bővebben
Élet a Green Eden-ben

Élet a Green Eden-ben

A Green Eden kenyai iskoláról A Green Eden iskola a kenyai határtól tíz percre, Namanga település külső szélén helyezkedik el...

Hírek

Bővebben
Jótékonysági tevékenységünk keretében új fogsort készítettünk

Jótékonysági tevékenységünk keretében új…

Jótékonysági tevékenységünk keretében új fogsort készítettünk A Dental Center több évtizedes sikeres működése késztetett minket arra, hogy hálás és örömteli szívvel...

Hírek

Bővebben
Új szolgáltatással bővült a kínálatunk

Új szolgáltatással bővült a kínálatunk

Kedves Pácienseink! Új szolgáltatással bővült a kínálatunk Bővebben a lupéról!

Hírek

Bővebben
Igazgyöngy rendelés

Igazgyöngy rendelés

2018. tavaszán több mint 40 gyermek járt nálunk fogászati szűrésen és kezelésen A budapesti Dentál Center Fogászati Rendelő mintegy 45 hátrányos helyzetű szabolcsi fiatal fogászati szűréséről és...

Hírek

Bővebben
Dr.  Kelemen András a Duna TV Ridikül című műsorában

Dr. Kelemen András a Duna TV Ridikül cí…

Dr. Kelemen András a 2018.05.28-án a Duna Televízió Ridikül című női talkshow-ban szerepelt. Idézet a Ridikül weboldaláról: Egy téma, amire...

Hírek

Bővebben
Őszinte vallomások az azonnal terhelhető IHDE implantációs technikáról!

Őszinte vallomások az azonnal terhelhető…

Kedves Érdeklődők! Nagy örömünkre szolgál, hogy önökkel is megoszthatjuk pácienseink véleményét egy videósorozatban. A filmeken a Dental Center fogorvosi rendelő betegei számolnak be arról, hogy hogy ismertek meg minket...

Hírek

Bővebben
24 éves referencia a rendelőnk munkájából!

24 éves referencia a rendelőnk munkájábó…

24 éves referencia a rendelőnk munkájából! Kedves páciensünket dr. Kelemen Pál főorvos 1993-ban implantálta. Azóta, a porcelán híddal változatlanul, minden probléma nélkül látják el a feladatukat az...

Hírek

Bővebben
Köszönő levél

Köszönő levél

Köszönő levél "Kedves Mindenki! Nagyon szeretném megköszönni és kifejezni, hogy milyen sokat jelentett nekem az, ahogy ma este hozzám viszonyult mindenki Önöknél. Megértéssel fogadtak, amikor aggályaim...

Hírek

Bővebben
Beszámoló az International Implant Foundation oktató képzésről

Beszámoló az International Implant Found…

Beszámoló az International Implant Foundation oktató képzésről 2017.04.05 én véget ért az International Implant Foundation (IF) montenegrói oktató képzése. Dr. Kelemen András sikerrel védte meg tavaly szerzett oktatói címét...

Hírek

Bővebben

Címünk:

1052 Budapest, Párizsi utca 1. II. emelet 10.

Útvonaltervező

Vezetékes:

Telefon: ,

Mobil:

00 36/1-266-1611
00 36/1-235-0760

Mobil:

00 36/30-951-88-77

Rendelési idő:

hétfőtől csütörtökig 09:00-13:00, 14:00-19:00.

Elérhetőségeink

Email cím:

kelemen@dentalcenterkelemen.hu

Üzenet írása